1. Leerwerktraject operatieassistent

Leerwerktraject operatieassistent

Wat doe je als operatieassistent?

Als operatieassistent heb je een cruciale rol in de operatieve zorg. Je assisteert de snijdend specialist en coördineert en regisseert het zorgproces rondom de patiënt tijdens de perioperatieve periode. Jij bent verantwoordelijk voor de voorbereiding van de operatie: je zet alle instrumenten, apparatuur en andere middelen klaar op de operatiekamer (OK). Samen met de anesthesiemedewerker breng je de patiënt naar de OK. Tijdens de operatie kun je verschillende functies hebben. Bijvoorbeeld instrumenteren: dan geef je de snijdend specialist de instrumenten, hechtmaterialen, andere materialen en middelen aan. Je kunt ook assisteren. Dan ondersteun je de specialist, bijvoorbeeld door hechtingen te knopen of klemmen weg te halen. Of je bedient de camera tijdens een laparoscopie (kijkoperatie) zodat de chirurg goed zicht heeft in het operatiegebied. Soms is je functie ‘omlopen’: je bent dan de schakel tussen de steriele en niet-steriele ruimtes. Ook zorg je voor de administratie. Na de operatie zorg je ervoor dat het materiaal dat onderzocht moet worden naar het laboratorium gaat. Ook controleer en tel je de gebruikte middelen. Daarna breng je samen met de anesthesiemedewerker de patiënt naar de recovery.
Als operatieassistent heb je een cruciale rol tijdens operaties. Een ingreep kan altijd anders lopen dan verwacht. Ook in die situaties houd jij je hoofd koel. Je kunt snel schakelen en bent stressbestendig en resultaatgericht. Je hebt goede communicatieve vaardigheden en bent leergierig en proactief. Samen met de andere medewerkers op de operatiekamer vorm je een hecht team.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Wil jij operatieassistent worden? Dan kun je bij Rijnstate de opleiding volgen. Hiervoor heb je een havo- of vwo-diploma nodig met het profiel N&G of N&T. Je kunt ook instromen met een afgeronde mbo-4- of een hbo-opleiding in relevante richting .

Hoe ziet er de opleiding tot operatieassistent eruit en hoelang duurt de opleiding?

Tijdens de opleiding wissel je theorie af met de praktijk. Je hebt theorieles op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en je hebt praktijkuren op de operatiekamer. In totaal is dat 36 uur per week. Hiernaast moet je nog tijd reserveren voor zelfstudie: het maken van opdrachten, verslagen en je voorbereidingen op de OK. Je kunt de opleiding dan in 2 jaar en 10 maanden afronden. Besteed je minder uren per week aan je opleiding, dan doe je er langer over. Je wordt op NLQF-6 niveau opgeleid en het werken met Entrustable Professional Activities (EPA’s) wordt in de praktijk ondersteund. Het onderwijsprogramma bestaat uit modules. Afhankelijk van je kennis en ervaring kun je mogelijk vrijstelling krijgen voor bepaalde modules.

Tijdens de praktijkstages leer je het vak van verschillende operatieassistenten: zij zijn voor kortere of langere tijd je werkbegeleiders bij een bepaald specialisme op de OK. Zo leer je steriele pakketten te openen of omlopen bij robot-geassisteerde operaties. Ook assisteer je de chirurg bij laparoscopische ingrepen of instrumenteer je op een van onze twee hybride operatiekamers.

Tijdens je opleiding word je gekoppeld aan een praktijkopleider. Die kent jou en het werkveld goed. Bij jouw praktijkopleider kun je terecht met al jouw vragen.

Wanneer start de opleiding?

De opleiding start elk jaar in februari en november. Je krijgt dan eerst negen weken theorielessen op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarna ga je één dag in de week naar de HAN en werk je de andere dagen in het ziekenhuis. Je doet stages op de operatiekamers in Arnhem en Zevenaar.

Maatwerk en flexibiliteit

Bij Rijnstate steken we veel tijd en energie in scholing. Daarbij bieden we je maatwerk en de mogelijkheid tot flexibel opleiden. Samen met je praktijkopleider bepaal je welke kennis en vaardigheden je wilt ontwikkelen. Onze studenten waarderen dat: ze geven ons hiervoor een dikke 8!

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden en heb je vragen over het leerwerktraject operatieassistent bij Rijnstate? Neem dan contact op met de praktijkopleiders via praktijkopleidingokc@rijnstate.nl. En lees alles over de afdeling en het team op de afdelingspagina.

Ervaring van een operatieassistent

OK-assistent bij instrumenten in operatiekamer

“Bij Rijnstate doen ze er alles aan om de kwaliteit van onze beroepsgroep hoog te houden”

“Als operatieassistent heb ik drie kerntaken: omlopen, instrumenteren en assisteren. Dat betekent dat ik het voorbereidende werk voor de ingreep doe, zoals het klaarzetten van de juiste instrumentensets en steriele afdekmaterialen." 

werkenbijrijnstate.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. Je blijft anoniem. Meer informatie lees je in onze privacyverklaring.