1. Leerwerktraject anesthesiemedewerker

Leerwerktraject anesthesiemedewerker

Wat doe je als anesthesiemedewerker?

Als anesthesiemedewerker ben jij het vaste gezicht voor de patiënt. Je begeleidt de patiënt voor, tijdens en na de operatie. Je geeft uitleg over de behandeling en stelt de patiënt gerust. Voor de operatie zet je alle apparatuur en medicatie klaar op de operatiekamer. Je werkt nauw samen met de anesthesioloog. Een anesthesioloog is een arts die onder andere gespecialiseerd is in het toedienen van anesthesie (narcose). De anesthesioloog bepaalt samen met de patiënt op welke manier er verdoofd wordt. Samen met de anesthesioloog breng je de patiënt onder narcose of dien je de plaatselijke verdoving toe. Tijdens de hele operatie vervul je een belangrijke rol: jij bewaakt voortdurend de vitale functies van de patiënt. Zoals de hartslag, bloeddruk en ademhaling. Is er een probleem? Dan bespreek je dat met de anesthesioloog en bepalen jullie samen de vervolgstappen. Die voer je dan zelfstandig uit. De toestand van de patiënt en de veranderingen tijdens de operatie leg je vast in het digitale rapportagesysteem. Als anesthesiemedewerker werk je zelfstandig, maar wel onder supervisie van de anesthesioloog. Samen met de andere medewerkers op de operatiekamer vorm je een hecht team.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Wil jij anesthesiemedewerker worden? Dan kun je bij Rijnstate de opleiding volgen. Hiervoor heb je een havo- of vwo-diploma nodig met het profiel N&G of N&T. Je kunt ook instromen met een afgeronde mbo-4- of een hbo-opleiding in relevante richting.

Hoe ziet er de opleiding tot anesthesiemedewerker eruit en hoelang duurt de opleiding?
Tijdens de opleiding wissel je theorie af met de praktijk. Je hebt theorieles op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en je hebt praktijkuren op de operatiekamer. In totaal is dat 36 uur per week. Hiernaast moet je nog tijd reserveren voor zelfstudie: het maken van opdrachten, verslagen en je voorbereidingen op de OK. Je kunt de opleiding dan in 2 jaar en 10 maanden afronden. Besteed je minder uren per week aan je opleiding, dan doe je er langer over. Je wordt op NLQF-6 niveau opgeleid en het werken met Entrustable Professional Activities (EPA’s) wordt in de praktijk ondersteund. Het onderwijsprogramma bestaat uit modules. Afhankelijk van je kennis en ervaring kun je mogelijk vrijstelling krijgen voor bepaalde modules.

Tijdens de praktijkstages leer je het vak van verschillende anesthesiemedewerkers: zij zijn je werkbegeleiders. In je eerste jaar leer je onder meer hoe je een operatiekamer klaarmaakt en hoe je de patiënten bewaakt. Ook leer je alles over de beademingsmachine. Tijdens je opleiding word je gekoppeld aan een praktijkopleider. Bij jouw praktijkopleider kun je terecht met al jouw vragen.

Wanneer start de opleiding?

De opleiding start elk jaar in november. Je krijgt dan eerst negen weken theorielessen op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarna ga je één dag in de week naar de HAN en werk je de andere dagen in het ziekenhuis. Je doet stages op de operatiekamers in Arnhem en Zevenaar.

Ervaring van een anesthesiemedewerker in opleiding

Ik ben deze opleiding gaan doen, omdat ik het leuk vind om in een team te werken, maar ook om zelfstandig dingen te doen. Als anesthesiemedewerker werk je samen met de anesthesioloog. Samen maak je afspraken over de anesthesie. Tijdens de operatie heb je wel een bepaalde vrijheid. Ik vind dat Rijnstate een heel fijn leerklimaat heeft. Je mag leren, én fouten maken. Om daar vervolgens weer van te leren. Het werkend leren werkt voor mij heel goed. Tijdens de schoolperiodes bouw je steeds wat meer kennis op. En die theorie kan je dan steeds opnieuw toepassen in de praktijk. Rondom de toetsen vind ik het wel pittig, omdat ik dan na mijn werk nog thuis moet studeren voor de toets.” - Maxime Beijer, student Anesthesie.

Maatwerk en flexibiliteit

Bij Rijnstate steken we veel tijd en energie in scholing. Daarbij bieden we je maatwerk en de mogelijkheid tot flexibel opleiden. Samen met je praktijkopleider bepaal je welke kennis en vaardigheden je wilt ontwikkelen. Onze studenten waarderen dat: ze geven ons hiervoor een dikke 8!

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden en heb je vragen over het leerwerktraject anesthesiemedewerker bij Rijnstate? Neem dan contact op met de praktijkopleiders via praktijkopleidingokc@rijnstate.nl. En lees alles over de afdeling en het team op de afdelingspagina.

Ervaring van een anesthesiemedewerker

Lees het verhaal van Christel Albers

Christel Albers, anesthesiemedewerker Rijnstate

“Rijnstate maakt het heel aantrekkelijk om te blijven leren”

“Rijnstate maakt het heel aantrekkelijk om te blijven leren. Bijvoorbeeld door het brede aanbod aan opleidingen en cursussen, maar ook omdat je veel opleidingen – deels – onder werktijd kunt volgen en de meeste door Rijnstate worden betaald. Zo heb ik vanuit Rijnstate de opleiding tot anesthesiemedewerker gedaan en de training tot ALS-instructeur – Advanced Life Support, een speciale reanimatietraining – gevolgd, waardoor ik naast mijn werk reanimatiecursussen mag geven. Wat opleidingen betreft, heeft Rijnstate veel te bieden.”

werkenbijrijnstate.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. Je blijft anoniem. Meer informatie lees je in onze privacyverklaring.