1. Moderne (netwerk-)geneeskunde op de afdeling Neurologie – ‘Je blijft leren van elkaar’

Moderne (netwerk-)geneeskunde op de afdeling Neurologie – ‘Je blijft leren van elkaar’

‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder.’ Het kan zo op een tegeltje, en toch gaat dit cliché zeker ook op voor de zorg. Niet voor niets heeft de afdeling Neurologie van Rijnstate een uitgebreid samenwerkingsnetwerk voor verschillende aandoeningen. Dat noemen we ook wel netwerkgeneeskunde. Neurologen Judith van Gaalen en Tom Olde Dubbelink leggen uit wat dit voor hun werk inhoudt.

Neurologen Judith van Gaalen en Tom Olde Dubbelink

“Om optimale zorg voor de patiënt te kunnen leveren, werken we in de regio samen met partners. Daardoor zijn patiënten niet afhankelijk van één ziekenhuis.” Binnen haar aandachtsgebied – Parkinson en Bewegingsstoornissen – werkt Judith samen met partners in o.a. het Parkinson-netwerk. “Hierin werken het Radboudumc als academische partner en een aantal perifere ziekenhuizen, waaronder Rijnstate, nauw met elkaar samen. We overleggen over complexe casus, bijvoorbeeld over wat het meest geschikte vervolgtraject is voor een patiënt. Patiënten krijgen zo als het ware direct een second opinion, zonder dat ze daadwerkelijk fysiek een ander ziekenhuis hoeven te bezoeken.”

Dat is niet alleen fijn voor de patiënt, maar ook voor de behandelaar. Judith: “Tijdens regionale overleggen hebben we het over nieuwe behandelingen of de nieuwste vakliteratuur. Dit leidt tot interessante discussies over de meest passende behandeling voor een patiënt. Dit is leerzaam, temeer omdat er vaak meerdere behandelopties zijn. Zo vindt er over en weer kruisbestuiving plaats en blijf je van elkaar leren.” Het delen van kennis maakt ook dat er in samenwerkende ziekenhuizen patiënten dezelfde uitleg en keuze qua behandelopties krijgen.

Samen beslissen

Voor MS, waar Tom in gespecialiseerd is, bestaat een soortgelijk netwerk. Samen met het Slingeland Ziekenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het CWZ, werkt Rijnstate nauw samen met het MS Centrum van het Amsterdam UMC. “Het gaat dan niet zozeer over de diagnose, want daarvoor willen we patiënten wel echt zien”, zegt Tom. “We hebben het met name over behandelbeslissingen bij deze aandoening. Wat voor medicatie zou je nu starten? Of: een patiënt heeft deze bijwerking bij dit medicijn; herkennen jullie dit? Op die manier kunnen we patiënten de best mogelijke opties geven, zodat de patiënt zelf uiteindelijk de beste afweging kan maken.”

Daarnaast werken Tom en zijn collega’s ook heel veel samen met de revalidatiegeneeskunde. “We hebben regelmatig overleg met de paramedici, revalidatiearts, psycholoog en MS-verpleegkundigen. Ook werken we samen met revalidatiecentrum Klimmendaal. Zo hebben we een aantal keer per jaar een gecombineerde poli samen met de revalidatie-arts in Klimmendaal. Dat kan deze patiënten, die vaak een gevorderde vorm van MS hebben, niet alleen een afspraak in het ziekenhuis schelen, maar leidt ook tot een beter afgestemd beleid.”

Acute beroertebehandeling voor miljoen patiënten

Daarnaast is de afdeling Neurologie van Rijnstate een derdelijns centrum voor acute beroertebehandeling. Wat dat precies betekent? “De eerstelijn is de huisarts, de tweedelijn het ziekenhuis. Derde lijn is sterk gespecialiseerde zorg, waarbij het vaak gaat over een overstijgende functie voor verschillende ziekenhuizen”, legt Tom uit. “Dat we een derdelijns centrum voor acute beroertebehandeling zijn, wil dus zeggen dat als mensen een groot herseninfarct hebben waarvoor ze gedotterd kunnen worden, patiënten uit andere centra voor die procedure naar Rijnstate komen. Onze interventieradioloog voert de behandeling uit, daarna worden de patiënten opgenomen op onze afdeling Neurologie. Patiënten komen voor deze procedure vanuit de regio Deventer, Apeldoorn, Zutphen, Ede en Doetinchem naar Rijnstate.”

Beste van twee werelden

De samenwerking met academische en andere partners, maakt het werken bij Rijnstate voor zowel Tom als Judith leuk. Tom: “Ik zou niet heel gelukkig worden in een klein centrum, en ook niet per se in een academisch centrum waarbij de veelvoorkomende neurologie meer op de achtergrond kan raken. Als topklinisch ziekenhuis is Rijnstate dan ook een mooie tussenweg; we doen hier echt van alles. Ook hier is veel complexe casuïstiek, wat ons werk uitdagend maakt.” Judith beaamt dit: “Op het gebied van hoogwaardige, topklinische zorg doen we eigenlijk niet onder voor een academisch ziekenhuis. En inderdaad zie je hier het hele spectrum aan neurologie – van de reguliere neurologie tot aan de zeldzame aandoeningen. Ik vind het heel fijn om te werken in een dynamische omgeving met korte lijnen, waarbij ontzettend veel mogelijk en bespreekbaar is.”

Het verhaal van een neurologie-verpleegkundige

Michelle van Schuijlenborgh, gespecialiseerd regieverpleegkundige Neurologie

“Het is de diversiteit op de afdeling Neurologie die mijn werk zo leuk maakt: diversiteit in werkzaamheden, in patiënten en in collega’s. Ik vervul als regieverpleegkundige en gespecialiseerd verpleegkundige een dubbele rol. Zo kan ik zowel collega’s coachen als zorg geven aan patiënten. Dat maakt mijn werk gevarieerd!”

Ook werken op deze afdeling?