1. Acute Zorg Afdelingen
Verpleegkundige hartbewaking/CCU bij patiënt aan bed

Werken bij de Acute Zorg Afdelingen

SEH
Onze SEH is onderdeel van het Acuut Centrum, waartoe ook de Gipskamer en de Acute Opname Afdeling behoren. Onze SEH heeft 22 observatie-/behandelkamers en vier kleine traumabedden. Daarnaast is er een aparte kinder-SEH met vier kamers in gebruik waar we kinderen behandelen in samenwerking met kinderverpleegkundigen. Op onze SEH behandelen we jaarlijks zo'n 40.000 patiënten, waarvan er 15.000 voor verdere behandeling worden opgenomen in het ziekenhuis. 24 uur per dag en 7 dagen in de week is onze SEH bemand door SEH-artsen. Dat zorgt voor een professionele omgeving waarin je blijft leren en ontwikkelen. Binnen onze SEH gaat het om vernieuwing, enthousiasme, flexibiliteit, klantgerichtheid, zelfstandigheid en teamwork. Wij vinden het van belang om met elkaar te zorgen voor een veilig en prettig werkklimaat, waarin iedereen - dus ook jij - zich thuis voelt. We werken hier met ruim 100 mensen in diverse functies.

Intensive Care
Onze IC telt 16 bedden en met 60 collega’s behoort onze IC tot de grotere van ons land. Begin 2020 hebben we onze nieuwe IC in gebruik genomen en zitten we nog midden in de afronding van de verbouwing van de MC en de kantoortuin. Met 16 IC bedden behoren we dan ook tot een van de meest geavanceerde! Denk aan grotere en uitsluitend 1-persoonskamers met tilliften, een modern alarmeringssysteem en veel lichtinval, waterloos werken en de kant-en-klare aanvoer van medicatie vanuit de satellietapotheek. Ons team is een gemêleerd gezelschap van starters en ervaren krachten van verschillende leeftijden.

Medium Care
De afdeling Intensieve Zorg 2 van Rijnstate verleent op 6 MC bedden zorg aan patiënten die continu bewaking van de vitale functies nodig hebben vanwege de complexiteit van hun aandoening/ziekte. Ook beschikken we over een therapieafdeling voor de nucleaire geneeskunde bestemd voor patiënten die behandeld worden met ioniserende straling. Deze unit is niet continu open. De medium care heeft een ‘step-down functie’ voor de intensive care. Het betreft patiënten die geen IC zorg meer nodig hebben, maar gezien hun instabiele situatie of benodigde complexe zorg nog niet geplaatst kunnen worden op een normale verpleegafdeling. Daarnaast heeft de afdeling een ‘step-up’ functie; dat houdt in dat we patiënten opnemen vanaf de spoedeisende hulp of overnemen van een verpleegafdeling, zodra de zorgvraag te intensief wordt en de vitale functies bewaakt moeten worden. Je komt te werken op een vernieuwde afdeling. Onze afdeling is dynamisch vanwege een keur aan verschillende werkzaamheden en bestaat uit een gemêleerd team van enthousiaste medewerkers. Er werken ongeveer 30 enthousiaste medium care verpleegkundigen, wij verlenen binnen een disciplinair team de dagelijkse zorg aan onze patiënten.

EHH/CCU
De CCU/EHH is een zelfstandige, dynamische afdeling waarbij patiëntgerichtheid, collegialiteit en samenwerking voorop staan. Naast het verrichten van vakinhoudelijke taken is de psychosociale begeleiding van de patiënt en zijn/haar naasten een belangrijk onderdeel van je werk. We werken hier met 65 collega’s in diverse functies.

De Eerste Hart Hulp
Op de EHH worden patiënten opgenomen in verband met klachten van (mogelijk) cardiale aard. Hier vindt verder onderzoek en diagnostiek plaats, zoals bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek. Ondertussen worden de vitale functies van de patiënt geobserveerd middels monitorbewaking. Hier dient de diagnose gesteld te worden en het beleid van de arts duidelijk te zijn. Aan de hand van de gestelde diagnose c.q. het beleid kan de patiënt binnen de cardiologie worden opgenomen. Dit kan op de CCU zijn of op afdeling Hartziekten. Blijkt de oorzaak niet cardiaal te zijn, dan wordt er ofwel een ander specialisme in consult gevraagd, of de patiënt wordt terug- of doorverwezen naar de huisarts. Naast de instroom van acute patiënten vinden er op de EHH dagelijks electieve elektrische cardioversies plaats. Ook zijn de medewerkers van de EHH verantwoordelijk voor het maken van (acute) ECG’s in het ziekenhuis buiten kantoortijden. Vanuit de CCU/EHH wordt de reanimatie functie verzorgd op de aangrenzende verpleegafdeling hartziekten en HCK. Ook verzorgt het team van de CCU/EHH de acute opvang van out of hospital reanimaties.

De CCU
Op de CCU wordt zorg verleend aan patiënten met vaak een hoog complexe zorgbehoefte. De verpleegkundige is bijvoorbeeld nauw betrokken bij de behandeling van patiënten aan de intra-aortale ballonpomp of aan de non-invasieve beademing. De volgende ziektebeelden/ patiëntencategorieën zijn op de CCU het meest voorkomend: (dreigend) infarct, cardiogene shock, acuut of chronisch hartfalen, (levensbedreigende) ritme- en/of geleidingsstoornissen, post-reanimatie en ontstekingen aan het hart.

Recovery/PACU
Onze Recovery/PACU telt 48 collega’s en is een mix tussen jong en oud. De banden zijn hecht en we ondersteunen elkaar waar nodig. Als team staan we voor ons vak. Iets dat door de anesthesiologen wordt gewaardeerd. Hierdoor werken we prettig met hen samen en geven zij ons veel vrijheid van handelen. Naast de verplichte trainingen zoals ALS, BLS en simulatietraining krijg je veel ruimte voor scholing. Samen met je praktijkopleider bepaal je welke kennis en vaardigheden je wilt ontwikkelen. De PACU zit in een interessante fase. In september 2019 werd een groot deel van ons nieuwe OKC in gebruik genomen. Grensverleggend was de oplevering van een PACU met maar liefst 8 bedden. Hierdoor bieden we sindsdien tot 24 uur na OK extra ondersteuning aan mensen die post operatieve zorg nodig hebben. Behalve prettig voor de patiënt, zorgt dat voor meer vakinhoudelijke verdieping en afwisseling in ons werk. Ook erg fijn is dat we sinds de verbouwing beschikken over mooie, ruime werkplekken die allemaal voorzien zijn van daglicht. Ondertussen staan we niet stil. Zo krijgen we in 2022 nog vier extra recoverybedden en zes prikkamers.

Verpleegkundige Intensive Care infuus patiënt
Verpleegkundige op Spoedeisende Hulp

werkenbijrijnstate.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. Je blijft anoniem. Meer informatie lees je in onze privacyverklaring.