1. Rianne Krus-Verbücheln en Mirjam van de Zaag

“Rouleren biedt het beste van twee werelden”

Rianne Krus-Verbücheln, ruim 12 jaar gespecialiseerd verpleegkundige op de hartbewaking (CCU), vond een jaartje proefdraaien op de SEH zo leuk dat ze besloot de SEH-opleiding te volgen om te kunnen rouleren tussen de SEH en de CCU. Haar collega Mirjam van der Zaag doet dat met 25 jaar ervaring al wat langer. “Ik hou van dat acute. Ik moet kunnen shinen”.

“De SEH en de CCU vullen elkaar heel mooi aan”, vertelt Rianne enthousiast. “Op beide afdelingen heb ik veel patiëntencontact. Op de SEH meestal kort, op de CCU vaak wat langer. En bij de CCU gaat het natuurlijk over het hart, terwijl bij de SEH allerlei acute aandoeningen voorbij komen. En op de SEH kan ik soms lekker praktisch bezig zijn, bijvoorbeeld het spalken van een arm, terwijl ik bij CCU veel meer de diepte in kan gaan.” Voor Mirjam biedt het rouleren ‘het beste van 2 werelden’. “Het zijn echt totaal verschillende werkzaamheden. Daardoor blijf ik mijn werk leuk vinden. Op de SEH is het bijvoorbeeld keihard werken, vooral door het acute. Je weet ’s-ochtends niet hoe je dag eruit gaat zien. Dat houdt mij scherp. Maar op de CCU ervaar ik net als Rianne weer veel meer diepgang in m’n werk. Dat geeft mij juist weer focus”.  

Wat je moet kunnen?

Het rouleren tussen 2 specialistische afdelingen is niet iedereen gegeven. “Je moet leergierig en flexibel zijn, initiatief durven nemen en vooral communicatief sterk zijn”, zegt Rianne. Mirjam voegt daar aan toe dat je een echte aanpakker moet zijn. “Je moet goed in je eentje kunnen werken, je snel kunnen aanpassen aan verschillende teams, enthousiast zijn en vooral goed kunnen loslaten. Je staat namelijk altijd met 1 been binnen en 1 been buiten het team. Je kunt nooit beide afdelingen voor 100% volgen. Dat betekent ook goed prioriteiten kunnen stellen.”

Tips

Voor de collega’s die het rouleren tussen meerdere specialistische afdelingen overwegen, hebben beide dames nog wat tips. Rianne: ”Je moet een hele goede basis hebben om dit te kunnen. Mijn advies is enkele jaren te werken op bijvoorbeeld de AoA of de afdeling Hartziekten zodat je te maken hebt met acute zorg, veel dynamiek en verschillende ziektebeelden. Zo bouw je een goede rugzak op waarmee je verder kunt”. Mirjam geeft aan dat je vooral de tijd moet nemen om een goede klinische blik op te bouwen. ”Rouleren op 2 specialistische afdelingen is gewoon geen optie als je recht uit de schoolbanken komt. Om een goede klinische blik te ontwikkelen, heb je écht jaren nodig. Pak die tijd zodat je zeker weet dat je er aan toe bent.”

werkenbijrijnstate.nl plaatst cookies, onder andere om de website gebruiksvriendelijker te maken. Je blijft anoniem. Meer informatie lees je in onze privacyverklaring.