
Wil je meer afwisseling en breed inzetbaar zijn? Word roulant op de SEH, CCU en/of IC!
Roulant, rouleerder, switcher, rol-, baan- of functiewisselaar? Sla de Dikke Vandale erop na en je bemerkt dat het Nederlands geen naam heeft voor een verpleegkundige die afwisselend werkt voor meerdere specialistische afdelingen. Als Rijnstate kiezen we voor roulant; een niet bestaand woord dat wat ons betreft de lading prima dekt. Maar wat is een roulant precies? Waarom zou je roulant willen worden en wat moet je in huis hebben om als roulant te kunnen werken? En tot slot, hoe word je het? Op deze pagina zetten we het voor je op een rij.
Uhhh... roulant?
Het woord zegt het eigenlijk al; een roulant is een gespecialiseerd verpleegkundige die rouleert tussen minimaal 2 gespecialiseerde afdelingen zoals de CCU (hartbewaking), SEH of de IC. In de praktijk komt dat erop neer dat je een aantal maanden achtereen werkt op de ene afdeling en vervolgens op de andere afdeling. Daarnaast betekent dit dat je direct kunt bijspringen in het geval dat op een van de afdelingen een acuut personeelstekort heerst, bijvoorbeeld door tijdelijk verhoogd ziekteverzuim onder verpleegkundigen of overaanbod van het aantal patiënten. Wat dat betreft heeft deze constructie haar nut tijdens de coronacrisis al meer dan bewezen.
Waarom zou je roulant worden?
De meest voor de hand liggende reden om roulant te worden is de afwisseling en de wens om breed inzetbaar te zijn. Verpleegkundigen die op deze webpagina hun ervaringen delen, benoemen bijvoorbeeld de afwisseling tussen het technische en de diepgang op de CCU en de IC versus het acute en praktische op de SEH. Of juist het specialistische werk tegenover het werk in de volle breedte. Een andere veel genoemde reden is de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling. Door jezelf te verbreden geef je jezelf de kans om vanuit een breder spectrum naar de patiënt te kijken. En rouleren houdt je scherp waardoor je meer wordt uitgedaagd en het verkleint de kans dat je werk saai wordt. Daarnaast is het gewoon fijn voor het ziekenhuis dat verpleegkundigen flexibel kunnen worden ingezet daar waar de nood het hoogst is. Daarmee snijdt het mes aan 2 kanten.
Wat moet je 'in huis hebben'?
Zoals de collega’s op deze webpagina aangeven moet je uit ‘een bepaald hout gesneden zijn’ om roulant te kunnen zijn of worden. Om te beginnen ben je leergierig, nieuwsgierig en iemand die van aanpakken weet. Zo valt of staat het, wanneer je over een specialisatie beschikt, met je bereidheid en absolute wil om naast je werk een 2e specialisatie te behalen. Daarnaast is een aantal competenties en persoonlijke eigenschappen van belang. Switchen tussen afdelingen vereist dat je flexibel bent, je makkelijk aanpast aan bepaalde omstandigheden en je snel dingen eigen maakt. Ook ben je assertief. Je staat je mannetje, durft initiatief te nemen en laat dingen makkelijk van je afglijden. Werken op twee afdelingen betekent nu eenmaal dat je niet alles 100% kunt bijhouden, zowel werkinhoudelijk als het contact met collega’s. Hoe graag je dat ook zou willen. Dat betekent automatisch dat je prioriteiten kunt stellen. Je hebt een neus voor wat écht belangrijk is op het juiste moment.

Corine Sonderen en Nicole van Nesselrooij: gespecialiseerd CCU-/IC-verpleegkundigen
“Wij willen helemaal niet kiezen”
Nicole van Nesselrooij en Corine Sonderen werken als gespecialiseerd verpleegkundigen zowel voor de CCU als de IC. “Dankzij het rouleren zijn we betere verpleegkundigen geworden dan we waren.”
Toen Corine een tijdje op de CCU werkte, merkte ze gaandeweg dat ze meer wilde. “Soms behandelde ik een patiënt op de CCU die qua ziektebeeld op de IC ‘thuishoorde’. Die moest ik dan overdragen, terwijl ik dacht ‘ik wil die patiënt zelf verder behandelen’. Dus puur vanuit interesse en mijn behoefte om breder naar een patiënt te kunnen kijken, heb ik mijn papieren voor IC gehaald en ben ik afwisselend voor de CCU en de IC gaan werken.” Voor Nicole zit het vooral in haar behoefte aan afwisseling. “Ik werk sinds 1991 bij Cardiologie en vind het belangrijk om geprikkeld te blijven. Maar weggaan bij de CCU is voor mij nooit een optie geweest. Dus toen de mogelijkheid ontstond om naast mijn werk op de CCU de IC-opleiding te gaan doen, heb die kans gepakt en ben ik voor beide afdelingen gaan werken.” Lees hier verder.
Interesse?
Herken je jezelf in bovengenoemd profiel en werk je je nu al bij Rijnstate, bespreek dan je ambitie met je leidinggevende. Werk je nu bij een ziekenhuis waar je deze ambitie niet of onvoldoende kunt waarmaken? Neem in dat geval contact op met Daniëlle Stegers, T. 06-5152 1702, E. dstegers@rijnstate.nl of Cindy Geerlings, T. 06-1137 4037, E. cgeerlings@rijnstate.nl, beiden recruiter. Samen met hen kun je je mogelijkheden verkennen.
Ook Patrick, Rianne en Mirjam rouleren

“Rouleren biedt het beste van twee werelden”
Rianne Krus-Verbücheln (l.), ruim 12 jaar gespecialiseerd verpleegkundige op de hartbewaking (CCU), vond een jaartje proefdraaien op de SEH zo leuk dat ze besloot de SEH-opleiding te volgen om te kunnen rouleren tussen de SEH en de CCU. Haar collega Mirjam van der Zaag (r.) doet dat met 25 jaar ervaring al wat langer. “Ik hou van dat acute. Ik moet kunnen shinen”.

“Als roulant heb ik afwisseling en blijf ik mezelf ontwikkelen”
Patrick Harleman, gespecialiseerd verpleegkundige bij Rijnstate, werkt afwisselend voor de SEH en de IC. Zijn wil om zichzelf te blijven ontwikkelen, is voor hem de drijfveer om te rouleren tussen beide afdelingen.